مدل تعالی EFQM ( European Foundation For Quality Management )

مدل تعالی EFQM ( European Foundation For Quality Management  )

مدل تعالی به عنوان چهارچوبی اولیه برای ارزیابی و بهبود سازمانها معرفی شده است، مدلی که نشان دهنده مزیت پایداری است که یک سازمان متعالی باید به آن دست یابد.

انتخاب رویکردهای مناسب و همسوسازی و یکپارچه کردن آنها با یکدیگر و تلاش برای استقرار مدیریت مبتنی بر فرآیندها، از جمله فعالیتهایی است که در این چارچوب مدیریتی به خوبی قابل اجرا است و وقتی که با خود ارزیابی همراه شود، نقاط قوت و زمینه های قابل بهبود سازمان را آشکار ساخته و بر اساس آن برنامه های بهبود تعریف می شود و با اجرای برنامه های بهبود، اثر بخشی رویکردها ارتقاء یافته و تحقق اهداف سازمان را ممکن می سازد.

 

مسیر تعالی در پتروشیمی امیرکبیر

پس از استقرار استانداردهای ایزو در مجتمع از سال 84، حرکت به سمت متعالی کردن فرآیندهای سازمان آغاز گردید. در سال 87 پروژه بهبود فرآیندهای سازمان (BPI) با هدف شناسایی و بهبود کلیه فرآیندهایی شرکت طرح ریزی و اجرا گردید.

حرکت در مسیر تعالی براساس مدل EFQM از سال 89 آغاز گردید. در ابتدا با حضور مدرسین شرکت مشاور، فاز آموزشی و فرهنگ سازی استقرار مدل از تابستان 89 در قالب سه دوره آشنایی با مدل EFQM ، تشریح الزامات معیارهای مدل و دوره تربیت ارزیاب برای 75 نفر از پرسنل شامل مدیران، رؤسا و کارشناسان واحدهای مختلف سازمان برگزار گردید. پس از طی مراحل مختف مانند انجام خود ارزیابی و تهیه اظهارنامه اولیه، نهایتاً در اولین دوره جایزه تعالی صنعت پتروشیمی، شرکت امیرکبیر موفق به اخذ گواهینامه تعهد به تعالی گردید.

در سال 90 استقرار مدل EFQM به صورت نظام‌مندتر مورد پیگیری قرار گرفت و پس از انتخاب مشاور پروژه، منشور پروژه نیز تدوین گردید و کارگروه‌های خود ارزیابی در حوزه‌های مختلف شرکت و براساس نیازمندی مدل تعالی ازمانی  EFQMشناسایی، دسته بندی و تعیین شدند.

در این مرحله پس از اجرای فاز آموزشی پروژه، فاز تهیه و تدارکات مستندات در حوزه تعالی سازمانی جهت خودارزیابی و تدوین برنامه بهبود صورت پذیرفت. در نهایت شرکت پتروشیمی امیرکبیر با شرکت در دومین دوره جایزه تعالی صنعت پتروشیمی موفق به کسب تقدیرنامه 2 ستاره گردید.

بر اساس تصمیمات مدیریتی و برای کسب آمادگی بیشتر، پتروشیمی امیرکبیر در سال 92 در فرآیند جایزه شرکت نکرد و پس از آن در سال های 93 و 94 موفق به کسب تقدیرنامه 3 ستاره گردید. در سال 95، پس از انجام خودارزیابی، لیستی از پروژه های بهبود تهیه و توسط خبرگان شرکت و بر اساس دستورالعمل اولویت بندی پروژه های بهبود، اولویت بندی و پروژه های اولویت دار به مرحله اجرا درآمد که ماحصل آن دریافت تقدیرنامه 4 ستاره در همان سال و تقدیرنامه 5 ستاره در سال 96 می باشد. در سال 97، در یک اقدام ابتکاری به موازات کمیته های اصلی 13گانه تعالی، زیر کمیته هایی متشکل از کارشناسان و سرپرستانی از لایه های مختلف سازمان انتخاب گردید که از ایشان در پیشبرد پروژه های بهبود مانند استقرار مدیریت ریسک سازمانی ایزو 31000 ، تجربه نگاری و جمع آوری دانش سازمانی، و سایر موارد مرتبط استفاده می گردد.

با توجه به بازنگری مدل تعالی و ارتقای آن به مدل EFQM 2020 ، از سال 1400 برنامه ریزی جهت آموزش و استقرار مدل تعالی 2020 در شرکت آغاز گردید. و در اولین دوره فرایند صحه گذاری پروژه های بهبود جایزه تعالی پتروشیمی، شرکت پتروشیمی امیرکبیر موفق به کسب لوح تقدیر شد.

بطور کلی ساختار مدل تعالی سازمانی ویرایش2020  از سه  قسمت جهت گیری،اجرا و نتایج و  هفت  معیار تشکیل‌شده است.Efqm